22 Eylül 2013 Pazar

Olumsuz Düşünce


Olumsuz düşünce bireyin çevresinden gördüğü toplumsal negatif öğrenme ile gelişen bir engelleyici yargılama biçimidir. Arkadaşlar arasında, ailede, okulda , iş hayatında sosyal hayatta bireyin nedenleri tam açık olmadan konulara olumsuz bakmasını doğurur. Olumsuz düşünce insanoğlunu engelleyen ve bireyin hayatını yıkıma götüren bir urdur. Ve olumsuz düşünce, duygusal bir kanser gibi mücadele etmesi çok zor bir hastalıktır.

Olumsuz düşünme veya olumsuz düşünce günlük yaşantımızdaki konuşmalar içinde sıkça vucüd bulur. Gidin bir kıraathaneya oturun , bir tavşan kanı çay söyleyin kendinize... Ve derin düşüncelere dalmışcasına çevrenizi dinleyin.

En uzun şehir içi otobüse binin ana duraktan. Ve ortalarda bir cam kenarına yerleşip, uyur gibi dinleyin otobüste konuşulanları son durağa ulaşmadan .
•- Beceremezsin !
•- Abi , bizden bişi olmaz yaaa!
•- Hayyatta yapamazsın !
•- Boşuna uğraşma !
•- Kolay mı zannediyosun başarmayı !
•- Sen kim , o iş kim ?
•- Oğlum sana yedirmezler !
•- Hiç heveslenme !
•- Niye uğraşıyon, nasılsa sonuna kadar gidemezsin !
•- Yapamazsın !
•- Tek başına halledemezsin !

Peki OLUMSUZ DÜŞÜNCE birey üzerinde neler yapar ?
•Olumsuz düşünce BULAŞICIDIR. Birey, etkisi altına girdiği olumsuz düşünceyi aldığı çevreden farklı olarak , ilişkide olduğu başka kişilere de bu olumsuz düşünme biçimini aktarır.
•Olumsuz düşünce umudu söndürür. Birey olumsuz düşünme etkisi altında olduğu sürece , iç motivasyonunu dinamik tutan umudunu yitirir.
•Olumsuz düşünce potansiyeli sınırlar. Birey girişimciliğini ve onu harekete geçirecek iç dinamiklerini kaybeder. Ya da var olanı olumsuz düşünme yüzünden kullanamaz.
•Olumsuz düşünce yaşamdan keyif almamızı engeller. Olumsuz düşünme etkisiyle kişiler hayal kurmaz, duygusal monotonluk ve depresyonla yaşamaya başlar.

OLUMSUZ DÜŞÜNCE birey üzerinde ciddi ruhsal hastalıklara sebebiyet verebilir.Olumsuz düşünmek stresi en çok artıran düşünce tarzıdır . Hatta bu stres ve psikolojik bozukluklar beraberinde organik, biyolojik hastalıklara zemin hazırlar.

Ters giden bir durumda herşeyin kötü gittiğini ve gideceğini düşünmek, kendini suçlamak, çaresiz olduğunu hissetmek vs, kesinlikle olumsuz ve faydasız düşüncelerdir. Bunların yerine ufak aksilikleri büyütmemeye çalışmalı, çabalayarak bazı şeyleri düzeltebileceğimize inanmalıyız. Sıkıntı çeken bir insan olarak yalnız olmadığımızı, benzer şeyleri herkesin yaşadığını düşünmeli ve bunun gibi olumlu düşünce tarzlarını geliştirmeliyiz.

Bu yazımızı konumuzla ilgili anlatılagelen bir hikaye ile bitirelim:

Günlerden bir gün kurbağaların yarışı varmış. Hedef, çok yüksek bir kulenin tepesine çıkmakmış. Bir sürü kurbağa da arkadaşlarını seyretmek için toplanmışlar.

Ve yarış başlamış. Gerçekten seyirciler arasında hiçbiri yarışmacıların kulenin tepesine çıkabileceğine inanmıyormuş. Sadece şu sesler duyulabiliyormuş:

- "Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!"

Yarışmaya başlayan kurbağalar kulenin tepesine ulaşamayınca teker teker yarışı bırakmaya başlamışlar. İçlerinden sadece bir tanesi inatla yılmadan kuleye tırmanmaya çalışıyormuş. Seyirciler bağırıyorlarmış:

- "...Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!.."

Sonunda, bir tanesi hariç, diğer kurbağaların hepsinin ümitleri kırılmış ve bırakmışlar.

Ama kalan son kurbağa büyük bir gayret ile mücadele ederek kulenin tepesine çıkmayı basarmış. Diğerleri hayret içinde bu isi nasıl başardığını öğrenmek istemişler.

Bir kurbağa ona yaklaşmış ve sormuş.. Bu işi nasıl başardı diye. O anda farkına varmışlar ki, kuleye çıkan kurbağa sağırmış!

Olumsuz düşünen insanları duymayın; onların düşünce ve yargılarına itibar etmeyin... 


  resim kaynak

4 yorum:

  1. Allah olumsuz düşüncenin de hayırlısını versin.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı, güzel bir hikaye.... Olumsuz düşünce maalesef sadece duymakla edinilmiyor ama... duydukları insanın beynine kazılıyor ve ister istemez kişi kendi içinde bu dış sesleri oluşturmaya başlıyor. İşte bunlardan kurtulmak asıl zor olan... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar doğru yazmışsınız.ama imlkansız değil.benden de sevgi ve selamlar....

      Sil